perjantai 22. joulukuuta 2006

Tositarinan innoittama

Näin tänään yhden hölmöimmistä leffatrailereista ikinä. Se näytettiin ennen uutta Bondia, joka oli muuten koukuttava ja miellyttävä leffa. Okei, itse traileri ei välttämättä ollut mitenkään hölmö - en enää oikein muista - mutta sen viimeiset sanat olivat: inspired by a true story. Eikö näin ole jokaikisen elokuvan kohdalla, kysyn vaan?

Puhutaan siis Gabriele Muccinon, joka on viime aikoina ohjannut enemmän hombre-kielisiä pätkiä, tulevasta elokuvasta, jonka pääosaa näyttelee Will "Jiggy with it" Smith. Leffan nimi on The Pursuit of Happyness. Eipä siitä muuta.

Niin, perustuu tositapahtumiin antaa tietyn lisäsäväyksen leffaan kuin leffaan, mutta että tositarinan innoitama. Jokin erohan näillä kahdella on pakko olla, miksei traileriin muuten olisi vain kirjoitettu based on a true story?

Väitän, että kaikki valkokankaalla näkyvä perustuu elämään. Siihen elämään, jota käsikirjoittaja on elänyt. Siihen elämään, jota ohjaaja ja näyttelijät ovat eläneet. Itse asiassa, leffojen teko on erityistä innostumista tästä elämästä ja sen käänteistä. Se on halua kuvata omaa elämää (joskus myös muiden, varokaa!) elokuvan maailmassa, jossa sääntöjä ja rajoituksia voi vähän muutella mielensä mukaan. Lopulta kerrotaan tarina, jota ei oikeasti ole tapahtunut (poislukien nämä based-on-a-true-storyt), mutta jonka tukku tositarinoita on innoittanut.

Siis mitä ihmettä ne mahtavat tarkoittaa tällä tositarinan innoittamalla?

Täytyy vissiin nähdä itse leffa. Pahus, taisivat onnistua.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ne meinaa et "löyhästi, äärimmäisen hatarasti, somehow-someway this might be related to something that actually happened" ja että sen pitäisi tehdä filkka kiinnostavammaksi.

But true that, mitä sanoit, uskon aika vakaasti siihen että jokin henkilökohtainen kulma pitää olla, jotta tarina toimii, jotta sen voi kertoa. Eri asia on sitten se haluaako tekeleeseensä (*rakastaa suomea juuri nyt*) liimata lapun että "tämä on muuten aika lailla totta ja oma henkilökohtainen mielipiteeni ja kokemukseni asioista" ja edelleen asua samassa osoitteessa kun on tehnyt elokuvan nimeltä "Saatanalliset naapurit".

Joten useimmat meistä eivät käytä "inspired by a true story" - mainoslausetta oman henkikultamme, kotimme ja sosiaalisen elämämme suojelemiseksi.


Muccinon tapauksessa viittaus on lähinnä tasoa että "oli olemassa apteekkari nimeltä Irma, jolta kuoli koira" ja sitten Muccino tekee elokuvan laborantista, joka ajatuu mafiarikosvyyhtiin ja kaikessa juonittelun ja väkivallan hötäkössä laborantin pikkuserkulta kuolee ravihevonen, joten rakkaan eläimen kuolema on "inpired by a true story".

Toinen vaihtoehto (ja tämä on todennäköisempi, mutta ei niin hauska.hitulainen) on se että Muccino oikeasti kiinnostui jostain tarinasta ja halusi tehdä siitä jutun, mutta ei saanut oikeuksia juttuun ja sitten pitää etäännyttää elokuvan traina tarpeeksi ettei syytteitä nosteta.

Voilà.

Heikki kirjoitti...

MOT

Anonyymi kirjoitti...

Alku hieman "löyhä", noin puolesta välistä eteenpäin huomattavasti napakampi ja kiinnostavampi, tekstit saisi näkyä n. 3 sekuntia kauemmin.

T. Anne & Jenni elokuvanrakenne+hlöhahmokursseilta

Antti kirjoitti...

esakti heitto tuo 3 sekuntia;) inspired by a true story voi joskus myös meinata sitä ettei oikeuksia oikeaan tarinaa ole saatu, tai se on moraalitonta tehdä (esim joku murhakeissi), vaikkapa se kännykkämurhaleffa "Game Over", mikä kertoi niistä pojista mitkä tappoi sen pariskunnan, se vois olla inspired, koska se vaan löyhästi perustuu tapahtumiin.

Ja tuli toinenkin esimerkki mieleen, toisaalta siihen inspired on ehkä liian positiivinen termi:P Nimittäin teksasin moottorisahamurhaaja johon on saatu ideaa Ed Gain nimisestä murhamiehestä. Myös Psyko lainaa samasta tositarinasta, mutta ei ole totta itse kuten ei moottorisahamieskään.

Et semmosta:)